Posted on

Bra bjudmat på fest

När du ska anordna en fest kanske du vill bjuda på mat. Att fixa bra festmat är lättare än du kan tro. Du behöver faktiskt inte göra det så krångligt. Med lite planering kan du dessutom vara med på festen, bjuda på mat och slippa stressa runt. Pasta är perfekt att använda dig av när du ska fixa mat till många människor. Ett tips är att använda dig av pasta utan gluten, eftersom det idag är många som är känsliga mot just gluten. Det finns bra glutenfri pasta som du kan testa här https://www.barilla.com/sv-se/produkt-resultat/pasta/sortiment/glutenfri när du ska laga dina pastarätter. Pasta kan du kombinera i oändlighet med andra livsmedel.

Planering är det viktigaste

För att lyckas med festmaten är planeringen det viktigaste. Om du ska ha en stor fest måste du verkligen planera allt och förbereda det du kan i förväg. Om det är mycket att göra är ett tips att ta hjälp av dina vänner och bekanta. Att beräkna mat om du ska ha buffé är inte alltid det enklaste. Gästerna tar ofta lite av varje rätt och tar mer av det som de tyckte var allra godast. Det är bättre att göra lite mer, än tvärtom. Om det blir mycket över kan du frysa in det och äta upp vid ett senare tillfälle. Tänk dock på att slänga mat som stått framme för länge.

När du har just buffé kan det vara bra att tänka på vad du bjuder på och hur det inte ska bli dåligt om det står framme under en längre tid. När du serverar mat utomhus kan du behöva ha något för att täcka över skålarna. Det finns bra kupor och skyddsnät att tillgå. Varm mat ska hålla en temperatur på minst 65 grader. Har du mat som ska vara kall kan du lägga kylklampar under för att ge lite kyla. Tänk också på hur du ställer upp de olika rätterna så att det är enkelt att ta för sig av maten. Att ha något sött att bjuda på efter huvudrätten är en bra idé oavsett om du har buffé eller inte. Det finns enkla men uppskattade saker som du kan bjuda på. Att ställa ut godisskålar med olika sorters lösgodis och choklad är ett väldigt enkelt men ändå populärt.