Posted on

Renovera och inred för fest och event

Många husägare på landsbygden har en extra byggnad i närheten av sin bostad. Det är inte ovanligt att dessa byggnader står och förfaller eller endast fungerar som en förvarings- eller uppställningsplats för allehanda saker. Detta är i många fall ett slöseri och även ett missat tillfälle till en extra intäktskälla. Den som renoverar och fräschar till den här typen av byggnad kan använda den som fest- och eventlokal och hyra ut den till allt från företag till bröllopspar. Är du ägare till en sådan byggnad bör du inte låta tillfället gå dig förbi, med lite hårt arbete och en mindre kapitalinvestering kan du kanske tjäna lite extra varje månad.

Börja med att renovera taket

När du ska renovera en byggnad ska du börja med taket. Har du inte ett yttertak som håller tätt kommer det snart att påverka alla andra delar av byggnaden. Fukt sprider sig snabbt och åtgärdar du inte ett läckande tak kommer den begynnande mögeldoften snart att börja sprida sig runtom i byggnaden.

När du har försäkrat dig om att du har ett tätt yttertak som håller fukten ute kan du börja att fräscha upp innertaket. Gör det inte enkelt för dig i denna del genom att nöja dig med att vitmåla innertaket. Ett välrenoverat innertak sätter sin prägel på hela byggnaden. Sök därför inspiration från olika inredningsmagasin och var inte rädd för att kopiera vad andra har gjort med sina innertak.

Glöm inte golvet

Efter det att du är nöjd med taket ska du ge dig på golvet. Har du ett snyggt och genuint trägolv kan det vara tillräckligt med att du slipar och lackar om golvet. Består å andra sidan golvet av ett plastgolv eller en heltäckningsmatta ovanpå masonitskivor har du inte annat val än att lägga ett nytt golv. Emellertid är golvläggning inte något som du bör hantera på egen hand. I stället bör du anlita en specialiserad golvläggare som lägger det sten- eller trägolv som du väljer. Då kan du vara säker på att det blir professionellt utfört och att golvet kommer att hålla för även de mest intensiva fest- och eventkvällar.

Väggarna ger karaktär

När golvet är på plats återstår att få fason på innerväggarna. Oavsett om du väljer att täcka väggarna med panel, tapeter eller färg är detta ett arbete som du själv kan göra. Bli gärna inspirerad av hur professionella inredare har valt att renovera väggar i liknande byggnader. Ska byggnaden vara en festlokal är det viktigt att väggarna hjälper till att skapa feststämning i lokalerna och att de inte påminner om ett vitmålat sjukhem.

Renovering är en investering för framtiden

En totalrenovering är självfallet inte gratis men gör du det mesta av arbetet, förutom golvläggningen där du bör anlita en professionell golvläggare, på egen hand behöver det inte bli alltför dyrt. Handlar du dessutom byggmaterialet på något av de stora byggvaruhusen kan du hålla nere utgifterna till ett minimum. Glöm inte heller att renoveringsarbetet är en investering för att du ska kunna hyra ut byggnaden och tjäna pengar i framtiden.